#1 Hvordan tager jeg mit lederskab tilbage – med folk, som er højere i hierarkiet end mig?

Hieraki

Velkommen til den første blog af i alt #5, hvor jeg inviterer dig ind i mit univers og svarer på spørgsmål om, hvordan du tager dit lederskab tilbage. Spørgsmål som jeg oplever at få stillet i 1:1 coachingforløb, i teamcoaching, til foredrag, workshops eller her på LinkedIn. Det at stille et spørgsmål i en forsamling, som alle andre selv går og tumler med, men som de enten ikke tør stille eller når de hører spørgsmålet, kommer i tanke om, at det går de også selv og tumler med.

Allerførst vil jeg gerne hylde dig, som stiller spørgsmålene især de kritiske. De spørgsmål er med til at holde mig skarp og er med til at jeg bliver endnu bedre til at stå i stiv kuling og rumme hvad der kommer, også når jeg kan mærke, at det rammer mig. Det får mig til at vokse og blive en endnu bedre coach.

Dig, der stiller de kritiske spørgsmål, du møder ofte hård kritik på arbejdet, fordi mange synes, at du er for selvhævdende, direkte, brokker dig, perfektionistisk etc. Til dig vil jeg sige, at det skyldes, at folk generelt kan have problemer med at rumme dig, fordi du prikker til det, der ikke er i orden, som ofte er en forklædning i mange nuancer som uretfærdighed, utryghed, inkompetence, sjusk, manglende planlægning, dårlig arbejdstrivsel etc.

Du er en gave til, at vi alle vågner op og holder os skarpe – og til dig, som møder kritikken, så husk at anerkende det du hører – det får straks paraderne ned og gensidigt er I godt på vej til en konstruktiv dialog.

Tilbage til spørgsmålet, som jeg fik stillet til foredraget “Projektlederskab med kraftfuld kommunikation” hos IDA, hvor størstedelen af deltagerne var projektledere.

Vær bevidst om hvad du frygter og derefter svar på spørgsmålet: Så hvis jeg ikke vil have, at det her er udfaldet, hvad vil jeg så gerne have, at udfaldet er?

Du har fået tildelt en opgave og derfor er det også forventet, at du tager ansvar og udfører den opgave – du har ret til det. Når du møder modstand fra folk højere i hierakiet end dig, er det fordi, at de bliver usikre på dig, føler at du mister kontrollen, at du ikke har helt styr på situationen og at du mister føling med indhold og mennesker.

Når folk højere oppe i hierakiet mærker det, så tager de over og tager ansvar – det er helt naturligt, fordi de mener, at det har de ret til – de er jo højere i hierakiet. Derfor skal du sørge for, at de som du har med at gøre, føler at de er i trygge hænder og at du har styr på situationen.

Det interessante er, at det du frygter allermest IKKE må ske, er præcis det som sker, fordi du er bevidst om det og derfor også helt naturligt udstråler det – og BANG, så står du i det (IGEN) og får gentaget den samme historie om, at du ikke er højt nok oppe i hierakiet til at de andre har respekt for dig – det bliver en selvopfyldende profeti og en fortælling fremfor en sandhed.

I det hele taget handler lederskab om at vågne op og blive bevidst om hvad du vil – din retning. På den måde poder du din hjerne med den retning du ønsker. Det er meget kraftfuldt, fordi hjernen er meget samarbejdsvillig. Det betyder også, at når du poder den med alt det du IKKE vil, så hjælper den dig også – det er bare ikke så hensigtsmæssigt.

Så sørg for at træde ind i dit lederskab. Du har opgaven og du tager ansvar. Sæt rammerne og sæt spillereglerne, så alle ved, hvad der skal ske før, under og efter. Har du f.eks. ansvaret for et møde, så mød op i god tid og find ud af om du synes at stole og bordopsætning er optimal. Indtag rummet ved at gå rundt i det – ja, det svarer til at pisse sit territorium af – sig højt til dig selv “Det er mit rum og jeg ejer det” og gå så rundt i det mens du fylder, med ret ryg, faste sikre skridt og tag nogle gode dybe indåndinger. Sæt dit rum som du vil med musik, en video, stearinlys, friske blomster, åbne vinduer etc.

Måske du ønsker, at I alle skal stå op, at der skal være gruppearbejde, at I skal skrive på flip over, så sørg for at det sker. Fortæl hvad din rolle er og hvad deltagerne kan forvente af dig og så gør det – fortæl også om, der er noget, som bekymrer dig, hvad du er tvivl om og få også de andres bekymringer og tvivl frem, så I sammen kan løse det. Jo tidligere du ser forhindringer jo før kan du samle op på dem sammen.

Når du opdager, at spillerreglerne ikke bliver overholdt f.eks. at du har sat en time af og du kan se, at med alle de spørgsmål eller diskussioner, så skrider tiden, så er det din opgave, at gøre opmærksom på det og sørge for, at I overholder tiden. Det kan du bl.a. gøre ved at tidssætte hvert emne og sige det højt. Observerer du, at det er de samme som taler og de samme som aldrig siger noget så i tale sæt det. Du kommer langt med anerkendelse – husk det. “Hvor er det godt at høre, at du altid har så meget at bidrage med – jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre, hvad Xxxxxx har af erfaring med xxxxxx”.

Vær bevidst om hvad du gerne vil udstråle og derefter svar på spørgsmålet: Hvilket aftryk vil jeg gerne sætte i dem, når de er gået ud af døren? Hvad skal de sige, føle og tænke om mig?

En ting er, hvad du gør. En anden ting er din måde at være på, som i den grad er total undervurderet, fordi vi ikke er bevidst om det. Jeg forestiller mig, at du gerne vil sætte det aftryk, at du er kompetent, ansvarsfuld og tillidsvækkende. GODT SÅ, så er det din måde at være på og så viser du det, i det du gør.

Naturligvis kræver det mod at tage lederskabet tilbage og gøre noget andet end du plejer, så selvfølgelig vil du blive nervøs, selvfølgelig vil du kunne mærke ubehag og mon ikke også, at du får svedige hænder og bankende hjerte? Har du forberedt dig og har du taget de skridt som jeg har præsenteret, så er det et sundhedstegn at mærke sig selv. Det er det, der sker når du tager lederskabet tilbage. Du vælger at springe ud af hamsterhjulet, som kører rundt med dig og i stedet køre dig selv i stilling – det betyder, at du er ude på noget😊.

God fornøjelse med at tage dit lederskab tilbage.

Beviset på dit lederskab er dine følgere. Bliv ikke overrasket, hvis de er lidt underlige – de er blot et spejl af dig på godt og ondt😁

 

MINE KUNDER SIGER

Lyder det interessant?

Kom i gang med din personlige udvikling!

Kontakt mig i dag, og få hjælp til at komme videre. 

Jeg er meget aktiv på LinkedIn. Her følger jeg med og deltager i forskellige debatter, kommenterer, laver egne opslag og artikler. Du er velkommen til at linke med mig, være en del af mit LinkedIn netværk og opleve endnu flere af mine personlige referencer.

Følg mig på Linkedin: