Din virksomheds succes afspejler sig i kvaliteten af jeres virksomheds fundament

Fundament

En lang sætning, som jeg ikke aner, hvordan jeg kan gøre kortere, så håber at du fortsat er med😊.  Det er sjældent jeg oplever virksomheder, som inden de går i gang med det strategiske og operationelle arbejde har gjort sig den ulejlighed, at bruge tid på at bygge deres fundament op.  I realiteten tænker de slet ikke over, at de har brug for et fundament, som de sammen står fast på og læner sig op ad, især når bølgerne går højt med interne og eksterne dønninger.

Det er fuldstændig uden for deres rader, fordi de fleste danske virksomheder opererer i et marked helt uden fælles fodfæste på et solidt fundament. Det er brand ærgerligt, da det er tiltag, som hverken tager lang tid at bygge op og ej heller koster en formue i forhold til den tid og det økonomiske aspekt, der er omkring det strategiske og operationelle arbejde (især når man som virksomheder vælger at få et af de store konsulenthuse indover🤔).

HVAD MENER DU MED ET FUNDAMENT? 

Et fundament i en virksomhed er bygget på, at vi tager os tid sammen og i den proces lærer hinanden at kende, fordi vi finder fælles fodslag i:

1)  Hvordan vil vi være overfor hinanden?

2)  Hvordan vil vi samarbejde?

3)  Hvilke fælles værdier bygger vores samarbejde på?

LAD MIG FORKLARE DET PÅ EN ANDEN MÅDE – DE BESKIDTE BETONMÆND

For omtrent 4 år siden byggede vi nyt hus med alt hvad det indebærer af en kombination af drømme og frustrationer over den tid du lægger i, for at gøre det perfekt. I bund og grund er det underordnet da det vigtigste i huset, efter min mening er fundamentet med dem, der bor der og den måde de har valgt at bo sammen på😉.

Under selve bygningen af huset skænkede jeg aldrig bevidst fundamentet en tanke. Jeg så det som en naturlighed, for det skulle jo være der og selvfølgelig af en høj kvalitet, men bevidst, nej. I realiteten var det den del, som tog kortest tid. Det skulle overstås, så de “rigtige” håndværkere kunne komme videre med alt det andet – alt det vi kunne se, måle og have en mening om, så vi kunne flytte ind.

Set udefra ankom de store beskidte betonmænd. De kom med deres enorme larmende maskiner, gravede ud og kørte jord væk, støbte store lecablokke, satte gitter op og lagde varmeslanger ud. Så ankom en endnu større lukket lastbil, som pumpede beton ud på den store flade, så kun slanger hist og her efterfølgende tittede ud.

Jeg tror ikke det tog mere end en uge. De store beskidte betonmænd arbejdede, sagde knap et ord og væk var de – arbejde fuldført. Mænd som efter en dags arbejde var møgbeskidte af støv og beton fra top til tå, men som det så ud til ikke lod sig mærke af det. Det var en naturlig del af deres job. De var ikke bange for at smøge ærmerne op og blive beskidte.

Det er egentlig interessant hvor lidt opmærksomhed, vi giver et fundament på trods af, at vi ved hvor vigtigt det er, at huset hviler på et ordentligt og solidt fundament. Vi er slet ikke i tvivl om at kvaliteten af fundamentet er ja fundamental for resten af huset og alligevel er vi ikke bevidst om vigtigheden af det eller det arbejde, der bliver lagt i det. Vi ser i realiteten temmelig meget ned på de der store beskidte tavse mænd.

DET AT BLIVE BESKIDT ER EN UUNDGÅELIGE FAKTOR I AT SKABE ET FUNDAMENT 

Hvilket er hele essensen af hvorfor vi i en virksomhed går udenom at bygge fundamentet. Vi er bange for at få fingrene ned i suppedasen og blive beskidte. Der er brug for, at vi stiller os midt i orkanens øje med en oprigtige interesse i at få indsigt i hvad det handler om, kigge hinanden i øjnene, tage dialogen/konflikterne og få dem løst – også i stiv kuling. Ikke at vi nødvendigvis har en mening om det, men at vi med rummelighed kan være i det. Observere hvad der sker og sammen finde frem til hvordan vi gerne vil være overfor hinanden og hvordan vi vil arbejde sammen uden at vi nødvendigvis skal være enige – det er udviklende, når vi repræsenterer forskellige synspunkter og kan lytte og lære.

Det er på samme tid en befrielse og så er det en uforudsigelig skræmmende situation, fordi vi aldrig ved, hvad der rammer os midt i orkanens øje. Men jo mere vi kan stå i det, med oprigtig Nysgerrighed, Observerende, Accept og Kærlig venlighed, så skaber vi et fælles fundament, hvor vi sammen står stærkt og mærker, at vi har hinandens ryg.

Bevares det kræver mod, og med mod kommer tillid, styrken i sårbarheden, fællesskab og overskud til at se og være der for hinanden. Jeg vil især gerne understrege det helt centrale i den gensidige tillid og tryghed.

Det mærkværdige er, at vi uden at blinke bruger oceaner af tid og penge på at skabe strategiske og operationelle planer ofte med eksterne konsulenter, som vi overlader ansvaret til og forventer hjælper os igennem. Ofte bliver vi tossede på konsulenterne, fordi de ikke får os i mål, men blot bliver ved en masse snik snak uden at bevæge sig ind i relationerne – det er jo det beskidte arbejde og (management) konsulenter går langt udenom for de vil gerne undgå at få beskidte fingre👐 og snavse deres nydelig tøj til👔👖💼.

Vi lader som om, at vi alle er enige, men efter møderne arbejder vi i hver sin retning, bagtaler hinanden, peger fingre, udøver magt, giver hinanden skyldfølelse og opfører os som ofre, mens vi har mere travlt med at kritisere end at lave et reelt stykke arbejde. Det skyldes ikke, at vi ikke er dygtige. Min erfaring er, at langt de fleste ledere og medarbejder er faglige dygtige. De er så dygtige, at de slår hinanden oven i hovedet med deres faglighed og helt glemmer, at styrken i det gode samarbejde aflæses i vores relationer og den forskellighed vi byder ind med.

Hvilket fører mig tilbage til, at en virksomheds succes afspejler sig i kvaliteten af fundamentet. Du sparer masser af tid og frustrationer, når du inden, du kaster din tid og penge efter de strategiske og operationelle arbejde først tager dig tid til, at I sammen bygger jeres fundament op, så det er så solidt, at I selv i stiv kuling bliver stående. Det interessante er, at fundamentet, som du ofte ikke ser, men som burde være der, tager langt mindre tid at bygge op end alt det andet, som er synligt.

SÅ HVAD VILLE DET GIVE DIN VIRKSOMHED AT FÅ KIGGET JERES FUNDAMENT GODT OG GRUNDIGT IGENNEM OG EN GANG FOR ALLE BYGGE DET SOLIDT OP?

Min vision som teamcoach er at skabe stærke fællesskaber, hvor folk passer på hinanden. Jeg er uddannet og trænet i det, så for mig er det naturligt og en nydelse at stå i processen og følge hvordan fundamentet bliver bygget op. Formålet er at få teamet til at tage lederskabet tilbage sammen. Du kan selv starte i det små med, at du begynder at observere din hverdag, at du vågner op, at du tør sætte dig selv i spil og udtrykker, hvad du længes efter.

Om mig:

Indehaver af Tuning8 People. Jeg hjælper virksomheder med at skabe stærke fællesskaber, hvor folk passer på hinanden. Det gør jeg ved at arbejde med teams og individer gennem teamcoaching, coaching, workshops, kurser og foredrag. Jeg lægger vægt på at transformere individer og teams ved at implementere vedvarende forandringer gennem øvelser og træning, som deltagerne kan tage med hjem i deres dagligdag. Retningen er involvering, mening og plads til forskelligheder, som derved bygger det solide fundament.

Uddannet i henhold til ICF (International Coach Federation) som certificeret NLP Practioner Master og certificeret Mindjuice Master coach i teamcoaching, kraftfuld kommunikation, Enneagrammet, uddannet konfliktcoach og mægler, og certificeret i talenttesten TT38 samt udøvende karriererådgiver. Jeg har tidligere arbejdet i lederstillinger med salg, marketing, kommunikation og PR i højteknologiske virksomheder.

#taglederskabettilbage #stærkefællesskaber #tuning8people

MINE KUNDER SIGER

Lyder det interessant?

Kom i gang med din personlige udvikling!

Kontakt mig i dag, og få hjælp til at komme videre. 

Jeg er meget aktiv på LinkedIn. Her følger jeg med og deltager i forskellige debatter, kommenterer, laver egne opslag og artikler. Du er velkommen til at linke med mig, være en del af mit LinkedIn netværk og opleve endnu flere af mine personlige referencer.

Følg mig på Linkedin: