#4 Hvordan implementerer jeg at tage lederskabet tilbage i dagligdagen?

timeglas

 

Velkommen til nr. #4 blog af i alt #5, hvor jeg inviterer dig ind i mit univers og svarer på spørgsmål om, hvordan du tager dit lederskab tilbage.

Forrige blogs i serien:

Link til nr. 3 blog:  “Hvor ærlig skal jeg være i mit lederskab?”

Link til nr. 2 blog: “Hvordan får jeg balance i mit lederskab?”

Link til nr. 1 blog: “Hvordan tager jeg mit lederskab tilbage med folk, som er højere i hierarkiet end mig?”

 

Da jeg besluttede mig for at tage springet (7,5 år side) som selvstændig teamcoach og coach lavede jeg en lille markedsanalyse. Jeg spurgte en stor håndfuld ledere, hvad der skulle til for at de sagde JA til at tage sådan en som mig ind til at skabe stærke fællesskaber, hvor folk passer på hinanden i deres teams.

Alle lederne uden at tøve var klar over, at samarbejdet i deres teams trængte til en opgradering i fællesskab, indbyrdes relationer og den måde de talte til hinanden på. Lederne følte generelt, at de brugte for meget tid på opfølgning, konstant slukkede ildebrande og de var bevidste om, at de indbyrdes i teamet ikke fik nok ud af hver enkeltes talenter. De kunne også godt se, at der manglede fælles fodslag eller den fælles ånd, men det værste var, at deres dagligdag var et konstant kapløb med tiden. Jeg var dog så heldig, at de hver især gav mig 45 minutter af deres kostbare tid i bilen til og fra jobbet (ups).

Det gode var, at hver og en af dem gerne ville arbejde med mig, fordi de syntes, at det jeg lavede var yderst relevant. Det interessante var, at de sagde, at hvis de indledte et samarbejde med mig, så forpligtede det, fordi de godt var klar over, at de efterfølgende i dagligdagen skulle arbejde videre og det havde de ikke tid til, så hellere helt lade være og hverken skuffe sig selv eller medarbejderne. Fortsætte som hidtil, affinde sig med at samarbejdet aldrig blev godt og så slippe for den dårlige samvittighed. Ren overlevelse!

Det var der mit hashtag blev født #taglederskabettilbage, fordi det gik op for mig, at vi alle engang havde et lederskab, som vi så tabte i dagligdagens travlhed uden at stoppe op og kræve det tilbage ved at tage os TIDEN til det. Det interessante med tid er, at når vi bruger tiden på at identificere problemerne og efterfølgende gør noget ved dem, så får vi vores tid flere gange igen og vi får mulighed for at stoppe op og gøre noget andet end vi plejer, Fortsætter vi som hidtil, så er det, at vi bliver fanget i automatpiloten indtil vi falder af i farten eller i svinget eller den dag, hvor vi ikke længere har en plads som pilot.

De ledere som jeg talte med havde ret (de var kloge) for hvis de ikke commitede sig fuldt ud, så vidste de godt, at de ville være lige vidt med den ekstra krølle, at de havde smidt en del penge ud uden at få noget igen. Så derfor overvej om du vil have en god dag med teamet og det var så det eller om du virkelig ønsker varige ændringer for så er en workshop slet ikke nok – det kræver at du siger ja til en længere PROCES og så kan jeg garantere dig for, at du vil opleve positive og varige ændringer og ofte mindst når du venter det.

Derfor skal du være bevidst om, at hvis du for alvor mener, at du vil tage lederskabet tilbage, så er det IKKE workshoppen, bogen, teamcharteret, visionen, missionen, strategien eller målafklaringen, som får dig i mål.

Derfor tag tiden og processen – går fra overlevelse til at leve. Brug dem på den måde du lærer i de indledende runder så får du nye vaner med den daglige træning. Tag en personlig træner til at hjælpe, støtte dig igennem og til at læne dig op af for slet ikke at nævne til at opmuntre dig og booste dig med ny energi. Ja, det skal være en coach-mentor-rådgiver (og ja det kunne sagtens være mig) og husk så, at du ikke skal sende nogen til coach, hvis de ikke vil, for det fører intet godt med sig hverken for “offeret” eller coachen, som begge kommer på total overarbejde. Derfor er coaching altid frivilligt.

 

Så her er lidt du kan starte med i dagligdagens træning:

 • Lav korte møder og sørg for at indlægge egen tid, inden du haster videre til næste møde eller opgave
 • Lyt nysgerrigt og åbent fremfor dømmende, uden indre dialog eller for optimistisk
 • Bed om støtte når du har brug for det. Alle vil gerne bidrage til den fælles succes
 • Husk at det er OK, at sige nej nu og her, og sætte aftaler ind hvor det passer dig
 • Fortæl hvad du observerer – tjek med et spørgsmål –pas på med at tolke
 • Bliv bevidst om din tilstand og hvilke tilstand du gerne vil kendes for
 • Overbelastede tæt pakkede mødekalendere stjæler din kostbare tid
 • Involvering i beslutninger skaber engagement, ansvar og handling
 • Skyd aldrig en idé ned. Måske det var jeres næste store sællert
 • Din reaktion på andre handler om dig selv –ikke om dem
 • Vær specifik –vis retning så andre ved du hvor vil hen
 • Vær opmærksom på non verbal kommunikation
 • Sig hvad du har brug for –sæt dig selv i spil
 • Feedback handler om at løfte andre

 

Så fik du fat på at TIDEN er din vigtigste faktor til at tage lederskabet tilbage😊

Beviset på dit lederskab er dine følgere. Bliv ikke overrasket, hvis de er lidt underlige – de er blot et spejl af dig på godt og ondt😁

 

MINE KUNDER SIGER

Lyder det interessant?

Kom i gang med din personlige udvikling!

Kontakt mig i dag, og få hjælp til at komme videre. 

Jeg er meget aktiv på LinkedIn. Her følger jeg med og deltager i forskellige debatter, kommenterer, laver egne opslag og artikler. Du er velkommen til at linke med mig, være en del af mit LinkedIn netværk og opleve endnu flere af mine personlige referencer.

Følg mig på Linkedin: